Płyty wiórowe – dla przemysłu meblarskiego i nie tylko

Płyty wiórowe zazwyczaj są kojarzone z meblami- bardzo często różnego rodzaju szafy, komody, a nawet stoły są wykonywane właśnie z takiej płyty. Produkcja płyt wiórowych i ich zastosowanie do produkcji mebli pozwala na spore oszczędności w porównaniu do wykorzystania litego drewna. Dlatego też takie produkty wyposażenia wnętrz są przystępniejsze cenowo, a ich jakość jest naprawdę zadowalająca.

Płyty stolarskie są wykonywane w specjalny sposób tak, aby cechowała je dobra wytrzymałość, a także wysoka estetyka. Niektóre laminaty, jakimi pokrywa się płyty wiórowe są tak dobrej jakości, że trudno je odróżnić od naturalnego drewna. Wszystko dzięki technologii produkcji, która została dopracowana w najdrobniejszym szczególe.

Wytwarzanie płyt wiórowych- jak się je przygotowuje?

Jak sama nazwa wskazuje, płyta wiórowa powstaje ze specjalnie przygotowanych wiórów drzewnych. Jak można sobie wyobrazić, takie wióry można w dość łatwy sposób sklejać i formować w produkty o pożądanej wielkości lub też kształcie. Wióry zostają sprasowane, a elementem, który je ze sobą spaja jest specjalna żywica, którą dodaje się już na etapie prasowania wiórów. Dodatkowo, używa się wysokiego ciśnienia, a także odpowiednio wysokiej temperatury. Podczas przygotowywania płyt można nadawać im pożądany kształt, odpowiednie wymiary, grubość, można kontrolować ciężar objętościowy płyt, a także ich parametry wytrzymałościowe. Można więc mieć znaczący wpływ na to, jaką płytę otrzymamy i jak sprawdzi się do konkretnego zastosowania.

W jaki sposób uatrakcyjnić wygląd płyty?

Tak przygotowana płyta ma po prostu kolor drewna, ale jej wygląd nie jest zbyt atrakcyjny. Tym, co przede wszystkim zwraca na siebie uwagę jest laminat, jakim pokrywa się płytę. Może on być doskonałym odwzorowaniem naturalnego drewna, marmuru, glazury, a także wielu innych wzorów. W zależności od grubości płyty- im jest ona wyższa tym większa jest wytrzymałość takiej płyty. Powierzchnię płyty wiórowej można też w specjalny sposób przygotować nadając jej idealną gładkość lub też określoną porowatość.